5.05.2009

Biz eskiden eskiden ...

Su içerdik testiden :) Yok artık o kadar da degil ama, tarihe baktım 5 mayıs yani yarın hıdırellez , flash back yapıverdim .Şöyle bir 25 sene öncesine gittim . O zamanlar Trabzonda oturuyoruz ( ne alaka diyeceksiniz - bende uzun hikaye diyeyecegim ) , süper komsuluk ilişkileri olan 3 katlı bir evde oturuyoruz. Evin gül ve hanımeli kokulu kocaman bir bahcesi var . Her sene hıdırellez zamanı 3 katlı evin 3 hatunu bahceye inip kırmızı keseciklere koydukları paracıkları gül dallarına asarlardı , bu ritüel her sene istinasız tekrarlanırdı , annemin bu iş için yaptıgı özel kesecikleri vardı bayrak kırmızısı :) Sormustum anlamını , Hızır babanın evlere bolluk bereket , maddi imkanlar getirmesini simgeler imiş . Senelerce hıdırellezde bu sekilde kutlamalar yapıldıgını düşünürdüm .

Çanakkale'de üniversitede okurken ev arkadaslarımdan birinin anneannesi cok sık ögrenci evimize gelir bize göz kulak olurdu . Hepimizin anneannesiydi o, halada öyle , Allah saglık versin . Neyse , yine böyle bir hıdırellez günü sabahın 6 sında gün agarır agarmaz kalkıp dileklerimizi yazdıgımız kayıkları suya atmak için deniz kenarına götürmüştü bizi hey gidi :))) Dilekleri suya verdikten sonra agacların gövdelerine gövdemizi yaslayıp , bu agac gibi köklü , saglıklı olmayı dilerim demeliymişiz , anneanne ögretti :)) Bende incecik gövdeli bir agacın önüne gecip yüksek sesle bu agac kadar ince , dal gibi olayım demiştim de günün hatta yılların esprisi olmustu , ammada gülmüştük . Belliki işe yaramamış :))) Sonrada deniz kenarındaki kahvelerden birinde sıcak simit peynir ve mis gibi demli çayla kahvaltı etmiştik .Mmmm, burnumda tüttü valla , seneler var Çanakkaleye gitmeyeli , ne güzel yerdir halbuki . Kazandığğıma hiç pişman olmadıgım , modern , minik kordonu , ögrenciyle dolup taşan sokakları ile tam bir ögrenci kentidir Çanakkale .Neyse ..Özlemişim :)))

Bugünse başka bir hıdırellez , ben hayatımda bambaşka insanlarla , yeni sevgililerimle İzmirde , bahcesinde gülleri olan bir evdeyim . Az önce kırmızı posetlerden hazırladıgım keseciklere bozuklukları yerleştirip bahcedeki gül agacına astım. Eloşum eşim ve kendim için güzel bir bahar , evimize bolluk bereket diledim . Bu arada anneciğimi andım kendimce tabi. Yarın fırsat olursa dilek yazılı kayıklarımıda suya atacagım :)
Hepinize baharın ve varsa Hızır Dedenin bolluk bereket mutluluk getirmesi dilegiyle.

4 yorum:

yeliz dedi ki...

biz unuttuk hıdrellezi bu yıl, hayır olsun inşallah. her yerin geleneği ayrı tabii, ama hep bir umut dilek hıdrellez

kuzunun annesi dedi ki...

:)) Öyle heralde Yelizcim . Bu arada yorum atabiliyorsun artık , sevindim . Arcaya öpücükler.

mutlu anne dedi ki...

bende çanakkalede okudum ama çan ilçeinde 99-2001 yılında seramik sen ne okumuştun

kuzunun annesi dedi ki...

Japonca Öğretmenliği okudum ben , merkezde. 2000 mezunuyum