14.12.2010

Haliyeti Ruhiye

Nasıl Ankaralı isem , soğukları sevmiyorum ben. Zaten kış ayının yüreğe hitap eden tek görüntüsü lapa lapa yağan karıdır ki , oda havayı yumuşatır biraz , eğlenirsiniz , içiniz açılır , helede böyle yılbaşına yakın günlerde , biraz o havayada girersiniz belki.

İzmirde yaşamayı seviyorum elbet ılıman ikliminden dolayı , kışının daha yumuşak geçmesinden. Ela doğduktan sonra ise , özellikle de dışarda geçirebildiği vaktin uzunluğu açısından . Bu haftanın soğukları ise ne bize karı getirdi dogru dürüst ne birsey. Birde bizim lokeyşın denize açık, bol rüzgar. Gültekinin Ankarada olmasından sebep , ctesi oyun gurubu için İzmirede inemedik. Eve tıkılıp geçen bir hafta sonu, enerjisi atılamayan bir bebek bana gece 11 de uyunan uykular , gece sık uyanmalar , yatagında yatmayıp sürekli anne babanın yanında yatmak isteyen , aksi halde gecenin bir yarısı mızmız, ağlak bir velet olarak döndü. 2 gündür sabahları ise 9 10 u buluyor kalkmaları bu sefer. Sabah kıl olduk artık Gültekle, iyi hanfendi bizim uykumuzun içine ...sın sonrada sabah gerine gerine uyusun . Bakıcıda uyuyan cocuk başı beklesin.Akşam ise kendi kenine oyalanamama hali, yine 11 lere dek devam eden , sürekli onunla oynamamızı isteyen bir çocuk. Azıcık kendi işimize dalsak gelip avazı çıkan kadar , dik bir şekilde "anneee , anneee" çıkışları yada bunun baba versiyonu , ama genelde anne tabi:)) Ses tabi yazmakla olmuyo , ses tonu ve tonlamaları ile baya bir güldürüyor bu hareket bizi .tamam çocuk haklı , tüm gün işteyiz beraber olmak vakit geçirmek istiyor , ama çalışan anne baba olunca aksamın 9 , 9.30 undan sonra şöyle bir rahat başbaşa kalayım istiyorsun , kafamı dinleyeyim , kendime vakit ayırayım , ne mümkün.

Geçenlerde nurturiada Alman Anne baslıgıyla tartısılan bir konu vardı , yabancı ve türklerin çocuk terbiyesi üzerine. Yazacak çok şey vardı ama ortalık biraz bulanıp tartışma havasına dönünce keyfim kaçtı , yazmadım. Bir ara İngilterede au-pairlik yaptım . Çocuklar gündüz okulda , 15.30 da evdelerdi. Aksam 18.00 gibi anne , 18.30 gibi baba geliyordu eve . Bu arada günün tahlili, beraber çizgi film segretme yada hava güzelse bahcede oynama, yada evde müzikli sarkılı danslar vs. derken 19.30 banyo saati , 20.00 yatak zamanı ,çocuklardan birine anne diğerine baba kitabını okurdu , bazen değişirdi. Bu rutin çocukların içine öyle işlemişti ki itiraz söz konusu bile olmazdı. Ha arada bir tutmuyor muydu tutarakları çocukların derseniz, evet . O durumda da çatlatana kadar ağlattıklarını biliyorum hakkaten . Dönüş yok . Rules are rules . Evde sık sık "we have rules" cümleside zikredilirdi zaten. 20.00 de herkes kendi odasında olmak zorunda.Uykum yok diyen büyük çocuğa , yoksa bile yatagında kitap okyabilirsin , ama odadan cıkamazsın ayarı. Belki alıştırma süreci biraz sancılı , ama çocuklar hakkaten düzeni , kuralları seviyorlar aslında. Bence Türk evebeynleri olarak kurallardan hoşlanmayan aslında bizleriz, kendimiz inanmıyoruz uygulanabilir olduğuna , bazende işimize gelmiyor beki. Hergün istisnasız 19.30 da o çocuğu banyoya sokmak belki. Hergün işini gücünü bırakıp o kitabı okumak .Bizim oda da klima oldugundan hala ben cocugun odasını tam anlamıyla ayıramadım misal. Halbuki kaloriferi var elektrikli , yak , ısıt , kendi oda düzenine alıştır degil mi? Şimdilerde mesela ben Elayı alıp cıkıyorum yukarı uyutayım mesela , oda baba baba diyip kaçıyor alt kattaki salona dümbelek :)) Baba haberlerini segrediyorsa , getir burda sallayayım diyor . Sonrada böyle kah orada kah burda sacma sapan bir sekilde devam ediyor tabi uyku sorunsalları . Sonrasında da gel buraya bloga üf-püf diye kızı şikayet et .Ay evet evet bişey yapmalı.

Bu arada 2 yaş civarı çocugu olanlar yazabilirler mi , gündüz uykularını kac saat ve hangi zaman aralıgında uyuduklarını.Sanırım bu uyku konusunda biraz çalışmam lazım benim.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Hayatcim, dogru bir ornek olmayabilir, doruk bastan beri uyku sevmeyen, zor dalan bi cocuk ama, biz bu ara gunduz 1 gibi yatiyoruz ogle yemeginden sonra, kalkisimiz allaha kalmis :) bazen 1, sansliysak 1.5-2 saat ama genelde 1, haftanin 6 gunu filan.
aksam en gec 9 da yatiyorum yalniz ben, hicbiyerde de okumamistim ama uykusu yoksa, gec kalktiysa vs bile, salondan alip kendi odasina geciyoruz, orada sakin sakin bisiler yapmaya calisiyoruz, yani salondan en gec 9 da cikmis oluyor, uyumasi daha gec bi saate kalsa bile.
opuyorum dumbelegini :)

Seyhan dedi ki...

hemen okudum hemen yazayım:)
Defnede uyku düzeni oturmadan önce sabahları babası giderken uyanır. Sonra yeniden uyurdu. Benimde işime gelirdi çünkü bende uyumayı severim. Sonra akşam geç uyurdu ayni Ela gibi.. Baktık olmayacak. Babası giderken uyandığında bir daha uyumasına izin vermeden günü başlattık.. yani 7:00 de uyanmış oldu. sonra 12:30 da öğlen uykusu .. bazen 1,5- 2 saat sürdü.. Şuara azaldı ama 1 saat uyuyor.. Akşamda 9:30 da uyuyor..Daha erkene çekebiliriz ama o zaman bizi çok kısıtlıyor. ve babasıyla zaman geçiremiyor..Bu anlattığım güzen 8 aydır falan devam ediyor..

Sabah erken kaldırmayı başarırsanız gerisi gelir bence..Kolay gelsin ..

kuzunun annesi dedi ki...

Hmm demekki bizimki gündüz cok uyuyor. 2 den 5 e uyudugu cok oluyor . Evet evet gündüz uykularına acilen el atıla..

ilknur malcı dedi ki...

hayat bizim kız gündüz bıraksan 5-6 saat uyuyacak.gece sürekli oyun gündüz ise uyumak istiyor.evde gündüzleri biz olmadıgımızdan sanırım.anneannin de işine gelmiş, böyle alıştırmış.ben uyarmasam hakkaten 5-6 saat kaldırmayacak.

yeliz dedi ki...

hayatcım,
bizde durum şöyle;
7 buçuk gibi kalkıyor, bazen 12-2 arası bazen 1-3 arası uyuyor. Öğlen uykusunu bazen 1-1,5 saat bazen 2 saat uyuyor. ama 2 saati geçirmemeye özen gösteriyorum, bakıcı da tembihli, 2 saati geçti mi perdeler açılıyor, uyanması için daha fazla gürültü yapılıyor. akşam 9 gibi oyun tamamen sonlanıyor ve süt, pijama, kitap olayına giriliyor, evdeki ve odasındaki ışıklar kısılıyor. bazen uykuya dalması 9:45 - 10 u buluyor ama 9 civarı oyun faslını mutlaka bitiriyoruz ve gevşeme sakinleşme moduna geçiriyoruz.
bir de dikkat ettim, öğle uykusundan 4'e kadar kalkmışsa daha erken yatıyor, 5'i bulduysa biraz daha geç.

YesiM dedi ki...

Bizim Ela da genelde 8.30 civari uyaniyor, oglen 1.30-2 gibi de ogle uykusuna yatiyor genelde 1,5 bazen de 2 saat sonra uyaniyor. Aksamlari ise uyutmak cok zaman aliyor. Mesela 8 gibi yukari cikartiyorum, 15-20 dk da orda oyalaniyor, cunku illa ki ilgisini cekicek birsey buluyor.Sonra sloganimiz cis-dis-pijama, bunlari yaptiktan sonra yatiyoruz. Ama esas kisim o zaman basliyor, uykuya dalmasi coook uzun suruyor. en az yarim saat-40dk yani. Hatta dun gece isiklari kapatip yattigimizda 9du, benim odadan cikisim ise 10u biraz geciyordu. Odadan ciktigimda saclar diken diken olmus patlayacak yer ariyordum valla, ama maalesef ki cok ugrastiriyor o kisimda bizimki de :( Siz gunduz uykusunu azaltsaniz bence de iyi olur, 3 saat cok gibi geldi bana.

kuzunun annesi dedi ki...

Okudukca bana da çok geldi Yeşim

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

hayatcım
tek gereken kararlılık ve rutin. akşam aynı saatte ve ısrarla yatağa girince bir sure sonra alışacaktır. sen ki ela gibi memeci bi çocugu 2 gunde sutten kesmiş anasın, bunu mu yapamayacaksın?