21.05.2009

Bebeklerle Seyahat

Yaz günlerinin , dolayısıyla tatil sezonunun yaklaştığı şu günlerde belki bebeklerimizle daha sık seyahat edecegiz , hiç seyahate çıkmamış olanlarınız , siftah yapacak . Gecenlerde pek sevgili blog arkadasım Tugcem , yaz diyordu seyahat önerilerini birara. Bugün yazayımda faidem dokunsun efenim..

Blogumu takip edenler bilir , bebegimiz 35 günlükken bizim Ispartaya ( Yaklasık 6 saat ) , 3 aylıkkende Ankaraya ( 8 saat), hatta dönüşte yine Aksehir üstünden Isparta ugramalı uzun uzun araba seyahatlerimiz olmustu ve biz her seferinde de vukuatsız atlatmıştık. Uzun yolculuklar bebek için meşakkatli tabi ama gerekli olabiliyor . Biz İzmirdede şehrin epeyce dısında oturdugumuzdan h.sonlarımızda bol km.li geciyor. Lakin anne ve baba olarak gündelik hayatımızın çok fazla kesintiye uğtramasını istemiyoruz , onuda kendimize uydurmaya çalısıyoruz . Eloş her yere bizimle paket gibi geliyor , oda alıştı sıkıntısı yok gibi .

Neyse , arabaya dönelim .

1. Her ne kadar bazı insanlar araba koltugunu gereksiz bulsada bence olmazsa olmazlardan . A.B.D de araba koltugunuz yoksa bebegi evinize bile yollamıyorlarmış . Araba koltugunuz yoksa siz siz olun uzun yolculuklara çıkmayın ( Bence kısaysa da çıkmayın ) ve emniyet kemerlerini mutlak bağlayın . Araba koltugunu ön koltukta kullanmayın . Biz artık bebekle arka koltukta ikamet ediyoruz , ön genelde boş , bebek çantasıydı , slingti ön koltukta ikamet etmekte . Bebeler küçükken önerilen bebegin yüzünün dısa degil koltuga dönük olması ve kemerle sabitleme şeklinde . Ha biz yapamıyoruz onu çünkü uzun yolda Eloş anneyle oynamak istediğinden yan bana bakar halde ayarlıyoruz koltuğu , sabitleme var tabi . kemerler mutlak takılı . Bebekler arabaları sevdikleri için yolda bol bol uyuyorlar .

2. Ön koltuga koyulmama sebeplerinden biri acil durumda hava yastıklarının acılıp bebege zarar verebilmesi idi sanırım . Dedim ya zaten koymuyorum , beraber arkadayız.

3. Arabada mutlak 1-2 çeşit puset oyuncagı , renkli sesli oyuncaklar bulundurun . Keyfi kacıp uyandıklarında oyalamanız için .

4. Koltuklardan birine car-seat organizer satın alın . Bebek çantanız haricindede bu organizer içinde birkac bebek bezi , ıslak mendil , kusmuk bezi , birkac buzdolabı poşeti ( kirli bezler için ) , kullanıyorda koruma kabı içinde temiz bir emzik , emzirme önlüğü veya büyükçe bir şal ( araba içinde rahat rahat emzirebilmeniz için ) her zaman hazır ve naazır bulunsun . Baba araba kullanırken acil durumda bebe çantasını size uzatamayabilir her istediğinizde . Ayrıca 1-2 tane kullan-at bebek alt degiştirme pedi bulunsun . ( Burada kipada yine kendi markası ile satıyorlar , çok kullanışlı ) Diğer markalarında vardır herhalde .

5. İzolasyonlu saklama kabı içinde biberon . Araba içinde emzirmek mümkün olsada ben yinede 40-50 cc.lik de olsa sütümü sagıp öyle cıkarım dısarıya . Hani vardır ya cüzdanında 20-30 lirayı hiç dokunmadan cüzdanın bir kösesinde saklarsında buna namus parası denir , hani acil durum parası gibi ; ha işte ben bu sütede namus sütü diyorum :))). Ne olur ne olmaz beklenmedik durum olur , o an emzirecek ortam olmaz ama çocuk şiddetle ağlar falan . Bilhassa böyle durumlarda kullanmak üzere .

6. Arabaya güneşlik aman aman hiç ihmal edilmemesi gereken bir durum . Güneşli günlerde çok rahatsız olabiliyorlar çünkü. Geri ve arka camlarımızda güneşliklerimizi taktık takalı hem seyahatlerimiz konforlu hemde emziriken daha rahat ediyorsunuz kısmen privacy sagladıgından.

7. Biz baby 2 go nun anakucagı-oto koltugunu almıstık . Çok pahalı degildi ama bu yüzden midir bilmiyorum Ela sıcaklar bastırdıgından beri inanılmaz terlemeye başlamıştı oto koltugunun içinde . Bunun için satılan özel kılıflar satıldığını biliyorum , nette gördüm . Lakin ben evdeki mother careden alınma pamuklu fitted bebe çarsafını alıp , ölcüp , sapların gecegi yerleri kesip , surfileleyip bir güzel içine yerleştirdim . Ölçüsü tam tuttugundan gayette güzel oldu . Şimdi o sorunumuz yok . Eger sizinde böyle bir sorununuz varsa koltuklar için özel kılıf alabilir yada benimki gibi evdeki olanları degerlendirebilirsiniz . Tabi bu arada terleme veya kusma vs. ihtimaline karsı yanımızda birkac body ve patikli panytolon bulundurmaya özen gösterin . Ben kullanmıstım terlemesinden dolayı .

8. Gündüz gece arasındaki ısı farkından dolayı mutlak yanınızda extra battaniye bulundurun . Şimdilerde yaz olduğundan penye battaniye yada benim mothercareden aldıgım çok sık pamuklu yaz battaniyesi gibi bir sey olabilir . Cellular blanket ingilizcesi , ajurlu deniyor heralde , tamda bilemeyecegim ismini . Yalnız bunu %100 cotton olanı var süper . Bide akriliklisi varki oda terletir diye düşünüyorum sıcaklarda . Bunların hem yatak boyu hemde pram yani oto koltugu ve puset boyu varki ideal boyut . Çok sevdim , görende hep soruyor  Öneririm .

9. Klima evebeyne göre degişir ama biz kullanıyoruz . Zaten arkada oturdugumuzdan direct gelmiyor esintisi . Biz öyle rahat ediyoruz . Klima açmamakta tercih olabilir belki ama İzmir gibi bir yerde ciddi sıkıntı yaratabilir fazla ısı . Yaşadığınız şehrin koşullarıda önemli tabi.

10. Makul aralıklarla mola vererek , hava aldırarak , molalarda alt degiştirerek seyahatinizi tamamlıyorsunuz )) Bu arada ben henüz kullanmasamda bircok firmanın bebek bakım odalı wc sinin oldugunu gördüm. Arabada rahat değiştiremeyenlere alternatif olabilir.

11. Birde emzirme fanilası üzerine önden fermuarlı yada düğmeli bir gömlek emzirme işlemini pratik halletmenizi saglayabilir . Ben ayrıca pompa alıyorum yanıma , bazen Eloş uyurken tshirt altından caktırmadan pompalayıp o sütüde veriyorum daha sonra  Yol uzun illaki kullanılıyor.

12. 2 parcalı giydirmekte mantıklı bebekleri . Alt degiştiriken sadec alttaki patikliyi çıkarıyorsunuz üstü üşümüyor falan .

Şimdilik aklıma gelenler bunlar . Dileyenler kendi tecrübelerinide ekleyebilirler .

--------------------***-----------------------------------



Bu arada aslında tam tarihiyle kuzu bugün 4 aylık . 4. ayımızı yine yalnız kutluyoruz cünkü babamız pazara kadar Antalyaya iş seyahatine gitti yine . Dün İstanbuldan İzmire gecen şu enternasyonal grupla Efes , Şirince falan yapmışlar . Kocacığımda bana Şirinceden bana çok güzel bir küpe kolye takımı almış . Takıları yapan adam Troia filminin takıcısı imiş falan . Dizaynda öyle eski Efes mozaiklerinden esinlenmiş pek değişik birşey , bayıldım bayıldım .Bakalım beğenecek misiniz?

3 yorum:

Yelish dedi ki...

Harika bir lsite yapmissin !!!
Bende Ilyas 3.5 aylikken 11 saat ucak yolculuguna cikmistim onla :) Bende hicbir yolculugu ertelememek lazim , tedbirler alindiktan sonra tamamdir.

Bu arada evet ,Amerika'da bebek koltugu olmadan cikamazsiniz.Benim dogum hemsirem arabaya kadar geldi , koltuk nasil kurulmus kontrol etti , biz Ilyas'i yerlestirip kemerleri taktik onu gordu ve bizi ugurladi :) Ben simdi gitmeden araba koltugu ayarlamaya calkisiyorum Turkiyede.Kimse kusura bakmasin ama hele ki Turkiyede !! Aman diyorum .

Bu arada yanimdan hic eksik etmedigim burun damlasi ve ates dusurucu damla var Noolur nolmaz , ilac ytorbasi olmadan 2 saatlik yol abile gitmemek lazim

Iyi tatiller Gule gule gidin gelin insallahh :)

kuzunun annesi dedi ki...

Ay ilahi, bir yere gittiğimiz yok şimdilik . En yakın kaçamak 20 gün sonra Didim . Bakalım Eloş hanımla nasıl geçecek ?

Yelish dedi ki...

Geldim sekerimm Unuttun vermeyi degil mi :)
http://shop.ebay.com/merchant/yelizmlk_W0QQ_nkwZQQ_armrsZ1QQ_fromZQQ_mdoZ

benim ebay user id yelizmlk , o sekild ebulaniliyormusun ?

birde annelebilir.blogspot.com'u biliyorsun degil mi ?

bu ara cok urun yok ama sen yinede have a look :)