19.10.2011

Ankara yolları taştan

Ne zamandır kurguluyorum kafamda , fırsat olsa da Ankaraya gitsek diye . Bayram tatil planı Isparta istikametine , o kesin . Köyde kurban işleri vs. daha kolay halloluyor , biz kesermiyiz bilmem ama en azından Selo dedemiz keser , kurban bayramı moduna gireriz.

Dün Fundacıgımın (abimin eşi) dgünü münasebeti ile telefonda konusyorduk . Elacığımda pek tatlı , yine ingilizce olarak (evet evet cocugun kesin dile yatkınlıgı var , ne yapayım boncuklu benim kızım:) ) Fundaya dgünü sarkısını söyledi , oda hopörlörü acmıs , kuzenlerine canlı konser . Gülüştük . özlemişler , bayrama gelin diyorlar ama 2 tarafa bölünmek zor . Haftaya dersimin olmadıgı günleri birleştirip gidesim var çok pis , bakalım , babada ydısında olacak , fırsat bu fırsat gidelim anneanneye :))

Elaya gidecegimiz haberini verdim. Hem otobüsede bineriz dedim . Çok sevindi.

E: Ben otobüsü çok sevüyom anne .
H: Otobüsle gidelim mi Ankaraya ?
E: Ebettt anne ( kolumdan çekiştirir) hadi ama hadii anneee , Ankayaya gitcam benn..
H: Ankara da kim var kızım ?
E: Anane baa, dede baaa .
H: Baska kim var ?
E: Balıklar baaa. Oradaki akvaryum her zaman favori. Elini sokmaya bayılır:) )
H: Başka kim var ?
E: Altin anane baa , Ertuuru dede baaa.. ( İç ses- Bak sen , ögremiş demek ). Park baaa. ( Anneannenin evi önünde güzel bir cocuk parkı var .)

Bir sekilde konuyu cevirdim artık ısrarcı olmasın diye . Bir süre sonra uyudu zaten.
Sabah kalktı , üstünü degiştiriyorum okul için.

E: Ben giyinip Ankayaya gitcaammm . Okula Gitmaacaam ben..

Neyse kırk kez dil döküp konuyu değiştirdik yine. Bakalım hafta boyunca Ankara temalı konusmalarımız nereye kadar sürecek.

17.10.2011

Bekpek



Sabah okula gitmek için kapıdan çıkmak üzereyiz " Anneee bekpekim nerdeee ?" diyen bir cüce . Güldüm , sırtına taktım , birde poz verdirip fotosunu cektim .

Şaşırıyorum , 33 aylıksın daha , ne zaman büyüdün ne zaman okullu oldun birde sırt çantası aranıyorsun sabah sabah hemde ingilizce , sıpoş seni:))

Sınıfında 12 kişiler . En küçükleri , ama ingilizce sınıflarında en çabuk kelimeleri kapanı , şarkılara en çabuk adapte olanı imiş miniğim . Böbür böbür !!!

Hersey iyi güzel , bizimki adaptasyon konusunda fena degil. Gerci gecen hafta gribal durum sözkonusu olunca 2 gün yollamadım okula , evdeydi. Okulu özledin mi diye sorunca , hayıy özlemedim , ben evi özledim de diyiverdi. Birkez daha vicdan yaptım , bezini bile bırakmadan full time okula vermeye kalktık , iyi mi ettik diye . Üstelik bu ay sonuna kadar bez konusunu halletmemiz gerekirken , ilerleme kaydedemiyor oluşumuz beni üzüyor.

Dün Yaseminlere gittik oturmaya , yani öğretmenine. Yasemin , Elaya yumusakca yakında bezi bırakacagını söyledi , degil mi Ela diyede teyit almak isterken bizimki yapıstırdı cevabı "Hayıy ben çiş söylemecaam " . Bariz inadım inad totom 2 kanat halleri. Eyvallah yavrum . Ne diyelim . Umarım okuldan kışkışlanmayız yakın zamanda bu sebepte dolayı . Hala bekliyoruz:)) İkimizde zorlamak istemiyoruz , zaten görünen o ki nafile . Sadece yakın zamanda canının bezden kurtulmayı istemesinden başka birşey bekleyemiyoruz artık .

Diğer kresle konustum , onlar bez konusunda ılımlılar , küçük yas gruplarıda var , sorun yok . Ama şimdiki okulla karsılastırınca daha karanlık , daha sıkısık geldi bina . Ama mecbur kalırsam , bilemiyorum , üf püf ...

13.10.2011

Afferim Çocugum!!!

1 saat kadar önce , ben daisy külodumu istiyorum dedi , giydirdim. Külodunun ıslanmaması için çişi gelince tuvalete gitmemiz gerektiğini söyledim, her zamanki gibi tamam dedi , en Kayyu tonlamasıyla .

Az önce :

Ela: Anneeeaaa ( Anında çişler bacaklardan süzülür)
Anne: Kızım çiş mi yapıyorsun yoksa (? iç ses: h..sstr yine mi , öf pöff ..)
Ela: Evet anne kakamı yapıom.
Anne: Kızım biz hiç altımıza yapıyor muyuz ? Senden başka kim çişini yapıyor küloduna böyle okulda ?
Ela: ( En kendinden emin haliyle) BENNN !!! ( Sırıtır)

Afferim yavrum devam et böyle , otur , sıfır veriyorum..

11.10.2011

Ruh6: Moba Home ve Arda Tasarım "duvar kağıtları, aydınlatma, aksesuar"

Ruh6: Moba Home ve Arda Tasarım "duvar kağıtları, aydınlatma, aksesuar"

Ben Bir Küçük Cezveyim Vol.4 Kaunas

Başkent Vilniusu çok çok begendik , iyiki ugrasmısız dedikten sonra ana hedefimiz Kaunasa dogru yola cıktık pazartesi sabahı çookk erken saatte yollara . Vilnius-Kaunas arası 1 saat bir tren yolculugu ( ki Elamın ilk tren yolculugu olarak tarihe yazıldı) sonrasında kaunasa vardık. Bu arada EU ülkesi olması ve çokca parasal yardım almıs olmasından olsa gerek , ben o eski Sovyet havasını hissetmedim pek Litvanyada. En azından binecegimiz trenin eski olmasını beklerdim ki , alakası bile yoktu. Pırıl pırıl , yepyeni tertemiz . Ferah ferah , camdan yemyesil ülkenin dogal güzelliklerini izleye izleye tamamladık yolculugumuzu.

 


Otele yerleştikten sonra ben hızla hazırlanıp Erasmusla ziyaret edecegim okula dogru yollandım ve tüm günümü orada gecirdim . Bu arada Ela ve babası otelin havuzuna girip cıkmıslar , yagıs olmadıgından dısarda yakın cevrede turlamıslar.
Ben aksama dogru geldiğim için yine hep beraber Kaunas hiç arsınladık. hep yürüyerek gezdik , toplu tasım kullanmadık lakin hem Vilnius hem kaunasta hala tramvayların kullanıldıgını görebiliyorsunuz. Oldukca nostaljik:)

 


Kuaför - kırpmaktan mı geliyor bu ad acaba ??

 


Sosyal Elo her gördüğü park , sokak kösesinde yasıtlarıyla temas kurmaya calıstı.

 


Kedi-sever Elocan

 


Kaldıgımız otelden sokak düzenlemesi , bayıldık

 


Rumsiskes
Salı günüde okulda oldugumdan Rumsiskes( eski Litvan köylerini yeniden canlandırıp - turizme acmıslar) gezisini carsambaya attık. Yarım saatlik 70 lerden kalma sigara kokusu sinmiş eski bir otobüsle , otobanın kenarına atıldıktan sonra , babasının sırtında Ela, benim elimde katlanmıs puset , 2 km. kadar yürüdük. Gezi alanıda gayet geniş ve orman içi olunca sanırım o gün aralıksız 4-5 saat yürüyerek rekor kırdık. degdi mi? Evet sanırım. Keske turizm sezonu kapanmamıs ve ortalık biraz daha canlı olsaymıs. Sakin sessiz uzun yürüyüşler yapıp bol fotograf cektim.

 

 

 

 

 

 

 

 


Persembe sabah erkenden ben yine okula yollandım mecburen , babayla Ela Zooloji müzesi gezmişler , yemek yemişler , ögleden sonra otelde dinlenirken buldum onları , hemen kaldırdım eski şehre doğru yürüyüşe çıktık yine:))

 

Ela hanım meshur Kaunas Katedrali bahcesinde kusları yemlerken

 


İçerisi gördüğüm en muhtesem Katedrallerden biriydi. Zaten en büyük Gotik Katedralmiş Avrupa'da. Tam da servis başlamıştı ki Ela'dan muhtesem kaka kokuları yükselmeye basladı , aceleyle 2 resim cekip kendimizi dısarıya zor attık.

 


Kaunas Kalesi ve yakınıdaki park alanı

 


 
Posted by Picasa


Biz henüz eylül sonu itibarıyle tshirtlerimizi tedavülden kaldırmamışken Litvanyaya sonbahar havası çökmüştü bile . Yinede gdebileceğimiz en uygun zamanlardan birine denk gelmiş diye düşünüyorum .Bence en ziyaret edilesi zaman temmuz ve ağustos ayları olmalı bu ülkeyi der , bir başka gezi yazısında tekrar buluşmak üzere diyerek kaçarım yavaştan.

( Litvanya da 700 e yakın fotograf cekmişim , seçmekte çok zorlandım , gittiğim yerlerin epeycesini atlayarak anlattım )

Edit : Üniversitedeki faaliyetlerimden pek bahsetmedim ama Kaunastaki ilk günümde Türkce ögrenen üniversite öğrencileri ile birlikte büyük bir lisede( gymnasium) bir etkinliğe katıldım. Hocanın yaptıgı eglenceli sunum yanında bir kız ögrenci gitarla Türkce şarkılar söyleyerek , bir diğeri usturuplu bir belly dance gösterisi yaparak sunuma renk kattılar. Bense şarkılara eşlik edebildim sadece. Düşündümde çocuklarımızın bu tür sosyal etkinliklerde görev alabilmesi , bir enstürüman calması, söylemesi , geleneksel bir dans yada folklor bilmesi ne kadar da önemli. Bu anlamda Ela'yı ilerde mutlak bu tür bir beceri sahibi olması için yönlendirmek isterim.

10.10.2011

Ben Bir Küçük Cezveyim Vol.3 Trakai

Litvanyada 2. günümüz Trakai bölgesinde gecti. Gültekinin tanıdık bir akadası burada hem transfer hemde rehberliğimizi yaptı , bizim için rahat , zahmetsiz ve az yorucu , tadı damakta kalıcı bir gün oldu.

Litvanyanın büyük dükü Vytatuas için yaptırılmıs bir kale , etrafı eşsiz güzellikte ormanlık ve yürüyüş alanları ve 3 ayrı gölün birleşmesinden oluşmuş harika bir yer .

En iyisi ben degil resimler anlatsın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Posted by Picasa


Ek bilgi olarak burada 3 pencereli evlerin , zamanında buraya yerleştirilmiş Karaimulara( sanırsam Karay Türkleri olarak geciyor) ait oldugu , onlara ait degişik bir ibadethanelerin bulundugunu, kale içinde yine bu Türklere ait bazı tanıdık kıyafetlerin sergilendiğini be kibinai denen ve bir cesit börege benzeyen harika bir yemeklerinin bu bölgedeki restoranlarda sıkca satıldıgını da eklemek isterim. Bu arada kininai ile servis edilen Gira bir cesit alkolsüz mesrubat , litvanlar tarafından cok seviliyor , bu içecegin kökeni Litvan sanırım. Asidi kacmıs kolayı andırıyor :))

9.10.2011

Ben Bir Küçük Cezveyim Vol.2 Vilnius

1 haftalık İstanbul kacamagımızdan sonra asıl hedefimiz Litvaya'ya uctuk cuma günü. Erasmus teaching programme ile Kaunas Vytatuas Magnus üniversitesindeki Japonca ögrencileriyle bulusacak , derslerine katılacak ve sunum yapacaktım. Akademik anlamda, gecen seneki 7 haftalık Japonya stajımı saymaz isem benim için bir ilk olacaktı. Bu anlamda dilini , kültürünü, coğrafyasını hiç tanımadıgım, bilmediğim bir ülkeye yolculuk yapmak hem heyecanlı hem eğlenceli olacaktı benim için . İlk etapta yalnız gitmeyi düşündüm . Daha sonra Ela'nın farkındalıgının artmıs olması ve 1 haftanın ayrı ayrı zor gecegi düşüncesi ile programa eşim ve Ela'yı da dahil etmeye karar verdik. Ben okuldayken onlar hava sartları elverdiğince dısarda ya da otelde beraber olacaklardı , bende programım izin verdiği ölçüde onlara katılacaktım.

Program pazartesi baslayacagından , biz cumadan başkent Vilniusa ucalım ve haftasonu kacamagımızı yapalım diye düşündük . İyikide öyle yapmısız .

Hava sartlarının İzmirle karsılastırıldıgında oldukca farklı olmasından dolayı , kıslık montlarımız, ayakkabılarımız , atkılar ve berelerimizin oldugu extra bir bavul hazırlamıştık. Gece indiğimiz için , 10 derece civarındaydı sıcaklık , ilk etapta pek soguk geldi. Ama gündüz pek yagıs olmadıgından ( büyük sans ) güzel idare ettik .

Bu arada yolu düşecekler için Air - Baltic ile uygun ucus bulunabilir. Tek sorun Bavul hususu , kabin bagajınız ucusunuza dahil olsa da ucak içine alınacak her 20 kg.luk bagaj için 20 euro ödemek zorundasınız. Ayrıca ucus esnasında yediğiniz içtiğiniz hersey extra olacak .Biz ucus öncesi İşbankasının Vip Lounge'unda epey sıkı bir ön hazırlık yaptık. Ben ilk defa kullandıgım bu servistende oldukca memnun kaldım . İkram edilen hersey 1. kalite ve yeterince cesitliydi .

Kaldıgımız yer apart seklinde düşünülmüş , tam bize göreydi. Elayla yolculuklarımızda bu tarz bir yerde kalmak ve marketten yiyebilecegimiz seyleri alıp dolaba doldurmak , işimizi kolaylastırdı acıkcası . Dısarda da çokça yedik gerci. Domuz etinin yaygın kullanıldıgı düşünülürse seceneklerimiz kısıtlıydı belki ama idare ettik bir sekilde .

 

kaldıgımız yerin sokagından görünen manzaramız . Old City nin göbegindeymişiz , büyük şans. Çünkü gezilip görülebilecek tüm yerler bu cevrede toplanmış.

 

 

 

Ctesi sabahı market ve yiyecek birseyler bulma umuduyla sehrin yeni kısmına dogru uzun bir yürüyüş yapıp bir avm ye ulastık . Markette bulduk içinde . Gerci Old Town kısmında dolassaymısız yemek sorununu hemen halledecekmişiz ama şehrin diğer kısmını görebilme acısından iyi oldu.
 

 

Öğleden sonra yine konakladıgımız yerin arka kısmında büyük bir açık markete rastladık. Sanırım o hafta sonu festivalimsi birseylere ev sahipliği yapıyordu Vilnius. Bu anlamda pek cok yerel kıyafetli dans gösterileri , eski Litvan şarkılarını dinleyebilecegimiz mini konserlere denk geldik. Harika oldu.Elada danslara eşlik etti babasıyla. Resimdeki 3-4 yaş civarındaki sarışın minik kıza bayıldık bu arada.
 

 

 


Bunlarda ganimetlerim. Baltık amberi( kehribar)Litvanyanın olmazsa olmazlarından . Kendime minik bir kolye ucu , küpe aldım sonrasında hatıra olarak. Lakin öyle cok büyük alışverişler yapmadık yinede.

 

 

 

 

Litvanların vodkası kadar envayi çeşit birasıda ünlü imiş. Bir bira sever olarak yerine düştüğüm kesin . Vodakaya pek itibar etmesemde bira çeşitlerinden birkaçını deneme fırsatı buldum . Oldukca uygundu ayrıca.
 

 

 

Litvanyanın renkli kece işleri , şapkalar , patikleri örgüleride meşhurmuş. Gezmek ve resimlemekle yetindim onlarıda ,İzmir gibi bir yerde kullanım alanının kısıtlı olması dolayısıyla. Ama halen Ankarada yasıyor olsaydım muhtemelen edinirdim :))

Vilniusta ilk günümüz Old Cityde bol bol eski yapıları fotograflayarak , katedral ve kiliselere girip cıkarak , uzun yürüyüşler yapıp , yoruldukca sokak cafelerinde mola vererek gecti.

2. günümüzü Vilniustan 30 km. uzaklıkta Trakai denen turistik noktasına ayırdık . Oda bir sonraki postumuzun konusu olsun.

Ben Bir Küçük Cezveyim Vol.1

Eylülün 2. yarısı uzun bir ara verdim , 2 haftalık sürec içinde ilk haftamızı İstanbulda 2. haftamızı Litvanyada gecirdik , arada kaynayıp gitmesin diye sanırım 2 ya da 3 e bölerek yazacagım bu postu .

İstanbulda babamızdan ayrıldık , Ela ve ben ayrı program yaptık . İlk duragımız üniversiteden ev arkadasım İrem oldu . 2 gece onda kaldık . Kuzusunu görme fırsatı olmamıstı . Deren bebekle tanıstık , çok iyi oldu tabi. Maviş kuzu ..

 


Sonrasında , bloglar vasıtasıyla tanısıp arkadas oldugum canım arkadasım Tugcem , kızısı tatlı Durucugumu ziyaret ettik . Kızların 3. bulusması ama muhtemelen ilkleri hatırlamıyorlar , yinede hemen kaynastılar :))
 

Tokalara dikkat derim!!!

 


Ortaköyde Tugce ve Demirimle bulustuk . Demir he zamanki gibi yemelik , uyumlu ve sekerdi. Bende bol bol nasiplendim :)) Tugceyle biraları tokusturduk manzaraya karsı :))
 


Elayla gün gecirmek demek , bol bol park mesaisi demek . Bu anlamda karsıdayken özgürlük parkına ( 2 kez ) , bebek parkına , sagda solda gördüğümüz pek cok cocuk parkına bir sekilde gittik ya da zorunda kaldık :)) Elada yıldız ve aydede hastalıgı oldugundan , buldugumuz tüm yıldızlarla resim cektirdik . En cok sevdiği kaydırakta yıldızlısı oldu haliyle :))
 

 

 
Posted by Picasa

Bense görmediğim ama merak ettiğim Kanyon,Metrocity , Forum gibi bilumum AVM lerde bolcana turladım, Elaya sonbaharlık birseyler aldım. Bir baska gün İstinye Parkta Jüjümle bulusup sohbet ettim . Bana da iyi geldi yani bu hafta , Elayla hareket imkanımız kısıtlı olsada ..